Делото срещу двама души за хакването на масивите с данни на

...
Делото срещу двама души за хакването на масивите с данни на
Коментари Харесай

Изненада: делото за хакването на НАП тръгва на 6 март

Делото срещу двама души за хакването на масивите с данни на Национална агенция за приходите - набеденият за хакер Кристиян Бойков и шефът му Иван Тодоров от " ТАД груп "  тръгва. Това ще стане в понеделник, 6 март, в Софийския градски съд.

Те отиват на съд по един от членовете в главата, в която са държавна измяна, измама, тероризъм и прочие - член 108 ал 1 от Наказателен кодекс:

Който проповядва фашистка или друга антидемократична идеология или принудително изменяне на открития от Конституцията на Република България обществен и държавен строй, се санкционира с отнемане от независимост до три години или с санкция до пет хиляди лв..

Това става повече от 3 години и 7 месеца след предварителния арест на Тодоров и Бойков.

Делото беше едно от тези, по които прокуратурата ефектно пускаше изрязани части от СРС. А това провокира необятни полемики дали е законосъобразно.

По-късно Тодоров бе упрекнат с изключение на като подстрекател на огромната хакерска офанзива срещу Националната организация за приходите (НАП), и че е оглавявал и проведена незаконна група, занимаваща се със събиране на предпазени данни, с които по-късно да изнудва притежателите им.

Затова в началото обвинените бяха трима - с цел да може делото да върви в обичаните на предходните властимащи Специализирана прокуратура и съд. Трети беше комерсиалният шеф на компанията Георги Янков, само че той след това бе освободен от отговорност.

Междувременно специнституциите бяха закрити.

Делото се разми и в несериозни детайли, откакто наблюдаващата прокурорка Евгения Щъркелова сподели пред публицисти, че от " ТАД груп " възнамерявали да хакнат и пръскачките пред Народното събрание и по този начин да злепоставят България пред задгранични делегации. Журналистическа инспекция сподели, че пръскачките са изцяло аналогови - не се управляват от компютър.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР